Олимпийски игри – 2016: Британия и САЩ без професионални боксьори

 Британските боксьори-професионалисти няма да участват на Олимпиадата в Рио де Жанейро, съобщи изпълнителната директорка по комуникациите на Боксовата федерация на Англия Хана Маклаферти. По-рано стана известна, че Международната боксова асоциация (AIBA) е взела решение да позволи на професионалистите да участват в Олимпийските игри.

олимпийски игри

– Десет британски боксьори вече завоюваха правото си да се състезават на Олимпийските игри. На предстоящите селекционни турнири ще изберем от вече наличния пул спортисти. Решението на AIBA няма да окаже влияние върху британските боксьори – поясни Маклаферти.

След британските професионални боксьори заслужава да бъдат отбелязани шампионът на  WBA, WBO и IBO Тайсън Фюри, както и шампионът на IBF Антъни Джошуа.

Аналогично решение е взела и Федерацията по бокс на САЩ. Американски боксьори-професионалисти няма да участват на Олимпиада-2016, независимо от решението на Международната боксова асоциация да позволи такова участие.

В заявлението на американската Федерация по бокс се казва:

„Националният отбор на САЩ високо цени усилията на Международната боксова асоциация ( AIBA) за развитието на международния бокс и ние признаваме, че в този смисъл участието на професионални боксьори в състезания от такъв ранг е неизбежен етап. Въпреки това, трябва да отбележим, че сега американските боксьори-любители са подбирани за участие в Олимпийските игри в продължение на две години. Това не ни позволява да внесем промени в правилата в последната минута, като поканим професионалисти. Много други страни се сблъскват с аналогични трудности в аспекта на справедливото отношение към вече подбраните спортисти. Отборът на САЩ няма да привлече професионални боксьори за участие в квалификационните състезания“.

Автор: miroslava

Сподели

Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *