Луис Хамилтън: „Победата не е подарък!“

луис Дори да правиш всичко както трябва в Монако – нямаш ли късмет, ще загубиш. Луис Хамилтън знае това най-добре от всички.

Даниел Рикардо направи всичко, на което беше способен, за да триумфира на Гран-при Монако. Той се класира зад волана на RB12 на поул-позиция, комфортно доминираше през първите няколко кръга на гонката върху мокрото трасе и беше напълно готов да завоюва своята 4-та купа в кариерата си.

Но след края на 78-кръговата въртележка по тесните улички на Монако най-горе върху почетната стълбичка се изкачи Хамилтън – за пръв път в сегашния сезон. И не може да се каже, че просто е извадил късмет. Луис демонстрира изумителен пилотаж, а стратегическите му решения заедно с целия екип на Mercedes накрая оставиха назад доминиращите по време на цялото Гран-при съперници от Red Bull.

А в началото от Mercedes дори не смееха да мечтаят за победа, защото Луис отново имаше технически проблеми.

Също такива затруднения имаше и Нико Росберг, който караше втори. Затова и отначало той загуби 12 секунди в сравнение с Рикардо.

Резултатът беше, че в Mercedes решиха да използват опцията за екипни заповеди, като помолиха Росберг да пропусне напред партньора си – което той послушно изпълни на 16-та обиколка, като акуратно се притисна вляво на подхода към завоя Beau Rivage.

– Видяхме, че Рикардо спокойно се отдалечава все по-напред и разбрахме, че ако са забавим още малко, ще загубим – каза след гонката шефът на Mercedes Тото Волф. – Ситуацията с Росберг беше равносилна на повредена кола, затова и решихме да приложим екипната тактика. Обикновено не постъпваме така, но сега беше необходимо. Ако имах червена шапка, както Ники (Лауда), щях да я сваля пред Нико заради неговото уважение към партньора му и разбирането на ситуацията.

След като излезе на оперативен простор, Хамилтън тутакси се хвърли в преследване на Рикардо.

– Моят избор беше да остана екстремално дълго върху трасето с гумите за дъжд – отбеляза Луис. – Бях сигурен, че ще мога да издържа с тях и да завърша гонката само с един пит-стоп.

Рикардо получи указание да влезе в бокса на излизане от тунула на 32-ра обиколка, но механиците така и бяха успели да подготвят необходимия комплект гуми. В резултат от мотаенето им Даниел загуби десетина скъпоценни секунди – които му струваха победата в Монако.

Самият пилот описа така този епизод:

– Те се размотаваха насам-натам като кокошки с откъснати глави.

В един момент Рикардо направи опит да задмине лидера, като се притисна надясно, но едва не изгуби контрол върху колата, връхлитайки в една локва. Хамилтън рязко беше блокирал траекторията му директно пред него. Бесен от гняв, Даниел дори свали ръка от волана и заплаши британеца – защото разбираше, че едва ли ще има по-добър шанс.

– Вече втори уикенд подред не ми върви – оплака се Даниел след гонката. – Бяхме по-бързи под дъжда, комфортно удържахме лидерството, сложихме междинни гуми – а после изведнъж забуксувахме зад Луис. Всъщност, въвлякохме се в излишна борба, която можехме да избегнем. Разбирам поражението ни в Барселона, но два пъти поред… Много съм разстроен! Ние не сме Mercedes, не можем да печелим всяка гонка, независимо от трасето, затова и двойни грешки са непростими! Не зная дали ще успеем да се съвземем от такъв удар. Очевидно, в екипа трябва да разберат какво точно не върви, но тази победа не може да се върне. Това е фактът.

В резултат купата беше спечелена от Хамилтън, който се върна на 2-ро място в личното класиране на шампионата. Засега изоставането от партньора му, който финишира едва седми, е 24 точки.

– Хората ме питат дали съм доволен от резултата и дали съм изпитал облекчение след финала – каза Луис. – Мога да кажа само, че бях тук само с една мисъл: да победя! Но никой не ти подарява победата, а трябва да си я заслужиш!

Автор: miroslava

Сподели

Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *