Изключените от Дидье Дешам

На Дидье Дешам се наложи да остави извън националния екип на Франция неколцина играчи, които биха били посрещнати с разтворени обятия почти във всеки друг отбор от Евро-2016 – Бензем, Лакасет, Гамейро, бен-Арфа, Валбуен.

Карим Бензем не беше включен по причини, които нямат връзка с футбола. Специално към Гамейро никога не е показван особен интерес от страна на Дешам. Лакасет демонстрира немного добра форма през първата половина на сезон-2016, затова и отсъствието му е донякъде логично. Хатем бен-Арфа имаше успешен сезон във Франция, но проявите му са небалансирани и непостоянни.

Ако Матие Валбуен беше останал в „Динамо“, вероятно там щеше да се изяви така, че сега Дешам да го покани за европървенството. Но той показа слаб сезон в „Лион“ – и ето, че един от възможните ключови играчи на Франция си остана вкъщи.

Поради невключването на Бензем и бен-Арфа във Франция започна някаква странна дискусия: дали Дидие Дешам е расист – което, вероятно, на самия треньор му е дошло като гръм от ясно небе. Защото от спортна гледна точка решенията му са разбираеми. В един национален отбор е трудно да се създаде синхрон между отделните играчи, особено пък ако екипът две години не е играл официални срещи. През март Франция изигра приятелски срещи с Русия и Холандия, след което Дешам явно е решил да не усложнява стабилизираната засега ситуация. Той разполага с богат избор от атакуващи играчи, така че с какво бен-Арфа е по-добър от Пайе, Марсиал, Коман и Гризман? Може би единственият играч, който със сигурност би подсилил състава за Евро-2016, е Карим Бензем – но който и да било треньор винаги си има свои съображения.

Във всички случаи, при евентуален провал, на Дидие Дешам ще му бъдат припомнени онези, които не е включил в отбора. Което, очевидно, няма да е справедливо предвид трудните условия, в които му се налагаше да извършва своята селекция.

Автор: miroslava

Сподели

Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *