Атлети от над 15 държави ще участват в маратона в Плевен

 

маратонНа 22 май ще се състои Третия маратон на приятелството в Плевен , в който са заявили участие Състезатели от над 15 държави. Дарителската кауза тази година е построяване на фитнес площадка на открито в Плевен.

Спортното събитие ще започне в Неделя от 9.00 ч. и ще продължи до 15.00 ч. За първа година ще има и състезание за деца. Организаторите целят да популяризират активния начин на живот, да привлекат добри професионалисти и аматьори от цял свят с добра организация и да дарят на плевенчани и гостите на града прекрасно преживяване.

Организатори са Спортен клуб "Бегач", Eyes-Open и община Плевен. За втора година маратонът ще е домакин на националното първенство по полумаратон, което ще събере най-добрите ни бегачи на дълги разстояния.

Този вид фитнес се утвърждава като достъпно средство за активен масов спорт извън залите и алтернатива за физическа активност и социализация на хора от всички възрастови групи и особено на младите хора, посочват организаторите.

Плевенският маратон има три звезди за качество като шосейно състезание, присъдени от Европейската федерация по лека атлетика, и е включен в годишния състезателен календар на федерацията. Той е част и от румънската верига от исторически маратони – регистрирани са над 30 румънски бегачи.

Трасето, сертифицирано от Българската федерация по лека атлетика, минава през центъра на града, покрай исторически забележителности и красивия парк "Кайлъка". Дистанциите са: класически маратон (42.2 км), полумаратон (21.1 км), щафета от двама души по 10.1 км и 3 км масов крос. Дарителската инициатива е изграждане на фитнес площадка на открито на тревната площ до баскетболно игрище зад бившото кино "Освобождение".

Автор: miroslava

Сподели

Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *